Vasilikos

Vasilikos er et område på Zakynthos, der er kendt for sin store naturlige skønhed og fred. Kombinationen af den omfattende flora og de smukke sandstrande danner et paradisagtigt indtryk, og er man først nået frem, får man svært ved at tage hjem igen. De mange overvældende udsigter skulle give nok til selv den mest entusiastiske filmamatør.

Vasilikos er ikke en by som sådan, snarere et større område, der indeholder adskillige mindre landsbyer, store åbne vidder og kolossale olivenlunde.

Med bjergene som gigantiske skildervagter i baggrunden kan man her nyde nogle af øens smukkeste strande – ja, måske de smukkeste i hele øhavet. Det er en stor mundfuld, men helt realistisk.

Skulle man have interesser ud i naturbevaring er det også her man kan finde projektet, hvor der opdrættes havskildpadder af den kendte Caretta-art. Dette findes ved den National Marinepark. Caretta havskildpadden bliver op til 1,2 meter lang og vejer op til 100 kg.

Selv om området som helhed er ganske fredeligt, mangler der ikke noget inden for moderne bekvemmeligheder, hvad enten trangen går i retning af restauranter, tavernaer, eller diverse indkøbsmuligheder.

Området byder heldigvis på opholdsmulighed af alle typer, fra de mange luksushoteller til de små, traditionelle stenhuse. Dette betyder at der er noget for enhver økonomi, så det skal ikke være det, der afholder en fra at søge til Vasilikos.

Hvis det er byen Zakynthos – også kendt som Zante – man vil til, kører der jævnligt busser fra denne og til resten af øen. Der er også mulighed for at leje bil, motorcykel eller cykel i byen, ligesom man på de kortere ture naturligvis altid kan tage en taxi.

Man skal ikke gå langt i området for at falde over en taverna eller restaurant. Da man på øen er vant til de mange turister, kan man få lidt af hvert at spise, uanset om man er til lokale retter eller hellere vil sidde med en vaskeægte italiensk pizza. Dog bør man mindst én gang under sit besøg på øen prøve en traditional restaurant, hvor man kombinerer mad, musik og dans, ofte med en overdådig udsigt.

Er man strandløve eller -løvinde, har man i Vasilikos mulighed for at nyde en ny, fantastisk strand hver dag. Bare navnene i sig selv er overmåde indbydende: Kaminia, Porto Zoro, Ionio, Banana(!), Skt. Nicholas, Porto Roma, Gerakas, Daphni. Det er som at læse en side fra en græsk historiebog.

Strandene er gyldne, med klart, lavt vand, og der er alle de sædvanlige muligheder for strandbaserede aktiviteter, med solsenge, dykning, pedalbåde osv. Ved visse strande er der forbud mod nogle af disse aktiviteter, for at beskytte havskildpadderne. Deres yngletid passer sammen med de europæiske sommerferietider. I løbet af juli og august kommer hunskildpadderne op på strandene og lægger deres æg, som de graver ca. en halv meter ned i sandet. Sandet virker som udklækningsmaskine, og 8 uger efter æglægningen kommer de små, nye skildpadder op og begiver sig straks ud i vandet. Da en hunskildpadde tidligst er kønsmoden, når den er blevet 20 år gammel, og altid vender tilbage til sit eget udrugningssted for at lægge æg, har man kunnet følge denne arts tilbagegang gennem de seneste mange år. Artsbevaringsprojektet har dog vist nogle ganske positive effekter, og der er håb om at arten på sigt vil stabilisere sig.

Vasilikos er ikke kendt for det vilde natteliv. Her er der snarere fokus på ro og kvalitetsunderholdning for et mere afdæmpet publikum. Det er derfor et populært område for især børnefamilier og det ældre publikum, der gerne vil slappe fuldstændig af under ferien.